Unul dintre subiectele sensibile și aproape tabu în discuțiile oficiale sau private, din România îl reprezintă sarcina neplanificată. Cu un istoric dramatic de zeci de ani în urmă, care a lăsat cicatrici adânci în psihicul colectiv, în cel al femeilor de orice vârstă, avortul este încă un subiect care stârnește discuții aprinse și judecată, ascunsă adesea sub intenții bune. Unii pun accentul pe protejarea mamei, alții pe protejarea vieții copilului, alții pe dreptul de a decide al tatălui. Rare sunt cazurile, când subiectul este analizat integral, fără judecată și cu susținere, chiar iubire pentru viața tuturor. Și mai rare sunt inițiativele, care susțin concret acele mame, care sunt puse în fața unei sarcini neplanificate, fără a avea pic de suport și înțelegere de la partener, familie, comunitate.
Un om care își dedică energia susținerii acestor femei este Adelina Fronea, președinta Asociației Life Call, pe care am invitat-o să îmi răspundă la câteva întrebări, care sper să aducă puțină lumină pe acest subiect atât de sensibil.
Cum primește o femeie vestea că este însărcinată?
O poate primi fie cu bucurie și entuziasm – mai ales când este mult așteptată și dorită sau o poate primi cu surprindere, contrariere, respingere chiar. Al doilea tip de reacție apare atunci când femeia este surprinsă de venirea pe lume a unui copil, lucru care nu era tocmai ceva la care ea să se gândească în perioada imediat următoare.
Până la urmă, reacțiile des întâlnite în fața lucrurilor neplanificate, care apar aproape zilnic în viața noastră, sunt de respingere, rezistență, frică. Abia după o perioadă, timp în care persoana se acomodează cu acel eveniment sau lucru neprevăzut, ea ajunge să îl poată integra, să nu îi mai reziste și după caz, să caute soluții. Așa se întâmplă și în cazul unei sarcini neplanificate.
Ce fel de susținere o ajută pe o femeie însărcinată?
În primul rând, familia și partenerul au un rol crucial. Dacă ei își manifestă grija și ocrotirea fată de mamă, aceasta trece cu mult mai multă ușurintă peste provocările psihologice sau fizice, care pot apărea în viața ei, la acel moment, mai ales dacă sarcina este una neplanificată. Dacă familia sau partenerul nu îi sunt alături, e foarte important ca ea să apeleze la specialiști – medic de specialitate și/sau psiholog pentru a putea integra în primul rând emoțional fiecare etapă din perioada prenatală și postnatală. Dacă viitoarea mamică se simte sprijinită, ea face față mult mai ușor schimbărilor pe care o sarcină o aduce în viața ei, pe toate planurile.
Cum susține Asociația Life Call aceste mame?
La noi, la Life Call, ajung femei însărcinate, care fac parte din mai multe categorii. Fie sunt date afară din casă de către partener sau de către propria familie – pentru ”vina” de a fi însărcinate neplanificat. Sau sunt femei care sunt preocupate de condiția materială și cred că nu pot face față cu (încă) un copil. Am întâlnit și cazuri de femei pentru care cariera e pe primul loc și nu pot concepe că își pot desfășura viața profesională cu un copil pe lângă ele.
Pe lângă sprijinul acordat acestor femei – prin consiliere psihologică – în primul rând și apoi prin ajutoare materiale sau financiare, la Life Call derulăm și proiecte educaționale în rândul tinerilor,. Scopul este să îi ajutăm să nu ajungă într-un context de viață în care să își pună problema dacă să meargă mai departe cu o sarcină sau nu. Adică facem și prevenție, nu numai intervenție.
Cum arată situația în România la ora actuală? Conform datelor INS (unde raportează doar spitalele de stat) avem o medie de 350-400 de întreruperi de sarcină pe zi. Presupun că cifra este peste dublu – dacă luăm în calcul și clinicile private.
Ce este Centrul Maternal Life Call și cum va ajuta mamele?
Acest centru este mai mult decât un acoperiș deasupra capului sau un refugiu la nevoie. Este un loc unde femeile însărcinate aflate în nevoie pot primi îngrijire medicală prenatală, consiliere de specialitate, educație și instruire profesională, toate esențiale pentru a le ajuta să devină independente și să-și asigure un viitor stabil și sigur alături de copilul lor. În acest centru, femeile pot fi găzduite până copilul care urmează să se nască ajunge să implinească 2 ani, sau mai puțin, dacă în acest timp relația cu familia ei redevine una mai bună.
Ce ai face, ca politici publice, în spriinul acestor mame?
O lege prin care consilierea psihologică să fie inclusă, gratuit – decontată de stat, pentru femeile care sunt bulversate de sarcinile neașteptate. Apoi, aș crea campanii de sensibilizare a societații în ceea ce privește firescul maternității și a paternității indiferent că este ceva planificat sau nu. Să fii însărcinată este un firesc – nu o boală.
Dacă vreți să ajutați construcția acestui Centru Maternal Life Call, dedicat mamelor însărcinate alate în nevoie, puteți dona pe site-ul Asociatiei Life Call.