Deja de la jumătatea lunii noiembrie magazinele și site-urile comerciale au început să comunice ofertele de Crăciun. Au început să se audă aceleași colinde peste tot și non-stop se transmite mesajul venirii “celei mai frumoase perioade din an”.
Imagini cu familii fericite apar ca prin minune pe toate gardurile, social media se umple de “perfecțiunea” relațiilor fericite, în cuplu, părinți – copii, colegi de birou etc.
În același timp, în viața reală se aglomerează cabinetele psihologilor și psihiatrilor, avocații primesc noi cazuri de divorț și cumva panica se simte peste tot, în trafic, la cumpărături, în relații. De unde atâta tensiune, un soi de panică la tot pasul? Am întrebat-o pe psiholoaga Oana Mihalcea care sunt efectele psihologice declanșate de transformarea Crăciunului într-o sărbătoare comercială.

Cum se face acest decalaj între ce se promovează ca marketing al sărbătorilor și realitatea finalului de an?
Imaginea sărbătorilor vine însoțită de o serie de stereotipii (bucuria, bunăstarea, relații strânse între rude, masă îmbelșugată), care pun o presiune socială, emoțională și chiar financiară pe toată lumea, pentru care nu avem mereu resurse. Viața nu este mereu roz. Avem etape în care trecem printr-un doliu și sărbătorile ne accentuează suferința și dorul. Putem trece printr-o despărțire și imaginea care apare peste tot, a familiei fericite, adunată în jurul bradului, ne face să resimțim și mai puternic sentimentul de singurătate.
Transformarea Crăciunului într-o sărbătoare comercială, prin toată atmosfera creată, cu luni înainte și cu excesul de reclame, ne face să asociem puterea noastră de a cumpăra cadouri scumpe și alimente în exces cu statutul și succesul. Acest lucru ne predispune la comportamente impulsive (cumpăraturi compulsive și de care nu avem nevoie, împrumuturi, pierderea raportului între priorități) și ne oglindește și mai mult frustrarea și sentimentul de eșec, în perioadele în care nu avem resursele necesare. De aceea, sărbătorile pot duce la accentuarea depresiei și a anxietății în perioada aceasta.
Ce strategii recomanzi cuplurilor pentru a rămâne în armonie și de sărbători?
Fac aceleși recomandare ca în orice provocare cu care se confruntă cuplurile: comunicarea deschisă și negocierea termenilor, să își exprime fiecare dorința, viziunea, limita sa față de aceste evenimente și, pe baza acestor informații să își negocieze un ritm comun. Să accepte că pentru fiecare sărbătorile au o anumită imagine și importanță și să încerce să găsească un numitor comun.
Tot la final de an devine motiv de anxietate realitatea de a fi singur de sărbători, indiferent de vârstă sau gen. Adulții singuri își cresc mult eforturile de a-și găși partener pe orice cale, inclusiv în on-line. Rezultatele nu sunt cele mai grozave. Ce greșeli crezi că se fac ce recomanzi persoanelor single de sărbători?
Să fie sincere cu ele, să fie conștiente că sărbătorile vin cu diferiți triggeri pentru emoții, să vizualizeze care sunt factorii care pot accentua sentimentul de singurătate sau tristețe. Ne e mult mai ușor să gestionăm astfel de factori atunci când ne pregătim pentru ei. Să comunice cu persoanele de suport din jurul lor. Să accepte că tradițiile sunt și ele dinamice și se pot transformă, pot lua diferite forme. Să își creeze noi obiceiuri. Să conștientizeze diferența dintre imaginea pe care o promozează campaniile de marketing sau mediul social și realitatea lor interioară.
Și, dacă descoperă că toate acestea sunt inautentice, să își dea voie să nu le experimenteze în această etapă din viață. Să le explice persoanelor apropiate lor de ce fel de sprijin au nevoie din partea lor. Și, mai ales, să fie atente la gândirea de tip generalizare, în alb și negru. E mult mai ușor, pentru oricine, de dus orice provocare a vieții ca fiind o experiență aparte și nu ceva ce definește viața sau persoana, ceva ce nu se va schimbă.

Părinții single au parcă și mai multe provocări în a-și ține în frâu emoțiile în perioada de final de an. Ce emoții apar în mod normal și cum e bine să se raporteze la ele acești părinți?
Când ești părinte single presiunea este și mai mare, pentru că este mai dificil să îți iei spațiul tău în care să te detașezi de atmosfera și așteptările celor din jur. Pentru copii sărbătorile au alt sens și importanță și nu poți să nu vii în întâmpinarea nevoilor lor. În plus, și copiii sunt supuși presiunilor campaniilor de marketing și ei nu au maturitatea să facă diferența între acestea și realitate.
Câteva recomandări din partea mea pentru părintele single ar fi:
- Să conștientizeze care e încărcătura emoțională cu care vine în experiența sărbătorilor: poate se reactivează unele traume din copilărie, poate se accentuează sentimentul de singurătate, poate se simte copleșit de responsabilitățile sale. Să împărtășească aceste trări cu persoanele de suport. Să facă diferența dintre experiența interioară și experiența copilului;
- Să își planifice și organizeze activitățile astfel încât să nu se adauge și presiunea din aglomerarea acestora pe ultima sută de metrii;
- Să își creeze obiceiuri noi alături de copil. Pentru acest lucru, o conexiune autentică are puterea să compenseze alte dorințe care nu se pot îndeplini la acel moment.
Mi-aș dori sărbători mai autentice, dar știu că lupta cu aceste iluzii comerciale, vânturate în social media și peste tot, este greu de dus. De aceea și de această dată ține de fiecare în parte să își crească nivelul de conștientizare, să estimeze realist ce contează pentru el cu adevărat, ce poate pune în practică de unul singur și ce suport real are de la cei din jur. Dupa ce am trăit și eu dezamăgirile mele de sărbători în anii trecuți, am ales ca anul acesta să nu mai am așteptări, să nu mai pun presiune pe mine și chiar să pun limite celor din jur, care fără să vrea, pun ei presiune pe mine.
Și recunosc că cel mai mulț mă ajută anul acesta să trăiesc mai autentic și fără dezamăgiri, să știu ce vreau cu adevărat, ce compromisuri nu mai sunt dispusă să fac, să îmi dau timp pentru mine, să mă conectez la ce semnificație spirituală are Crăciunul.
Sărbători cu sufletul împăcat să avem!