Pe Ana am cunoscut-o într-o cafenea. Ne-am simțit imediat, același tip de femei neliniștite, care mereu au ceva de făcut, care mereu găsesc o provocare nouă, un alt proiect de pus pe picioare, ceva de construit, de pus în mișcare. Ne-am intersectat apoi cât am putut de des, la evenimentele pentru femei antreprenoare, în proiecte sociale care ajută copiii sau femeile. În pandemie mi-a plăcut tare cum a ales să nu se lase dărâmată de provocări și să vadă oportunitățile în tot ce alții vedeau ca dezastru. Recunosc că îmi plac tare oamenii de acest gen și am admirat-o când nu numai că și-a salvat business-ul din domeniul traducerilor a și preluat un business nou din domeniul frumuseții. Și a reușit deja, în scurt timp, să transforme un salon obișnuit din București într-o oază de relaxare, de conectare, de încărcare, pentru mame, pentru femeile care au înțeles că a avea grijă de ține este un semn de respect și echilibru interior, căci dacă femeia este mulțumită, toată lumea din jur va fi așa.

Cine este Ana Roșca?

O femeie de 42 de ani, soție, mamă a doi băieți și antreprenoare din anul 2006. Sunt absolventă a Facultățîi de Management și a programului de master Administrarea afacerilor din cadrul Academiei de Studii Economice București, iar de pe băncile facultății am pătruns direct în lumea antreprenoriatului. Sunt o persoană foarte activă, plină de energie, calități care m-au ajutat foarte mult în viață. Am crescut cu ideea că lucrurile frumoase din viața noastră nu se obțin ușor și că este nevoie să muncești pentru ele, pentru că altfel nu le-am putea aprecia la justa lor valoare, de aceea, dacă este ceva ce mă sperie, nu este munca, ci lipsa muncii din viața mea sau a unei activități, a unui hobby, care să îmi aducă bucurie.

Cum este să fii femeie antreprenoare în România?

A fi femeie antreprenor în România este, probabil, la fel de provocator cum este să fii bărbat antreprenor întrucât toți ne desfășurăm activitatea pe aceeași piață. Mediul economic nu ține cont dacă un business este condus de o femeie sau de un bărbat, acesta este la fel de dur cu toți și rezistă cine poate. Nu sunt o feministă convinsă, apreciez femeile la fel de mult cum apreciez bărbații și consider că abilitățile femeilor sunt total diferite de cele ale bărbaților, ceea ce este minunat. Cheia unui antreprenoriat de succes este să știi că o femeie nu poate face la fel de bine tot ceea ce poate face un bărbat și nici invers, de aceea este nevoie să pui bazele unei echipe care să te completeze și să poată pună în aplicare viziunea ta de antreprenor.

Ai un business de succes în traduceri, dar ai ales să te ocupi și de un salon în care femeile sunt răsfățate. De ce ai acceptat și această provocare?

Cei care mă cunosc îndeaproape știu că îmi place să ies din zona de confort și că provocările mă incită. Îmi desfășor activitatea de 16 ani în domeniul serviciilor de traduceri, totul merge bine și tocmai pentru că merge bine, aveam nevoie de o provocare în plus, astfel că atunci când a apărut oportunitatea de a prelua un nou business, respectiv salonul de înfrumusețare, situat în proximitatea biroului de traduceri, nu am ezitat. Sunt întrebată foarte des de ce m-am implicat în acest business, cele două domenii fiind total diferite, iar răspunsul este simplu: emoția și entuziasmul unui nou început. După pandemie, am înțeles cu toții cât de important este să avem grijă de noi, să ne oferim momentele de care avem nevoie pentru a ne încărca de energie și, mai ales, am înțeles că dacă noi, femeile, suntem bine cu noi, atunci toți cei din jurul nostru sunt bine. Femeile din ziua de azi, la fel ca și mine, își împart timpul între job, copii, cumpărături, activități ale copiilor ș.a.m.d. Am început să uităm cât de important este să ne simțim frumoase, răsfățate, apreciate, feminine, de aceea cred din tot sufletul că Urban Mom Studio poate aduce multă bucurie femeilor, mai ales că este un spațiu child- friendly, deci mamele sunt binevenite.

Unii spun că sunt plăceri superficiale activități de genul mers la salon pentru vopsit, manichiură, cosmetică. Eu am văzut la tine femei care vin triste și pleacă cu un zâmbet larg pe făță. Ce alchimie se înțâmplă la voi la salon?

Din punctul meu de vedere, a merge la salon este o experiență, este un moment în care noi, femeile, ne punem pe primul plan și ne oferim câteva momente de răsfăț, așa cum merităm. De dimineața până seara jucăm diferite roluri, iar momentul când mergem la salon este DOAR despre noi. Este un moment în care noi suntem singure cu gândurile noastre, în care ne liniștim, ne încărcăm cu energie pozitivă pentru că următoarea zi să o luăm de la capăt. Echipa salonului are o experiență de 15 ani în domeniu, deci acea alchimie are la bază, în realitate, profesionalismul echipei îmbinat cu o stare de bine, de pace interioară.

Definiția femeii pentru ține?

Din punctul meu de vedere, femeia este cea care pune totul în mișcare, care poate face orice spațiu mai frumos, mai cald și mai primitor. Avem capacitatea de a aduce bucuria sau tristețea pe chipul celor din jurul nostru doar prin câteva vorbe. Emanăm frumusețe și candoare, iar acestea nu au deloc legătură cu frumusețea exterioară.

Cum separi și imparți rolurile în viața ta: mamă, femeie, soție, antreprenoare etc?

Sincer, eu nu le separ, iau fiecare provocare așa cum vine și pot să spun că viața mea poate părea haotică pentru mulți, dar este un haos care mie îmi place și pe care îl controlez. Deși sunt o persoană ambițioasă, foarte competitivă chiar, am înțeles acum mult timp că nu pot fi soția perfectă, mama perfectă, antreprenorul de succes al fiecărui an, dar fac tot posibilul să fiu mereu o versiune mai bună a mea. Cu toțîi facem greșeli, dar ceea ce ne deosebește este modul în care le interiorizăm și ce lecții ne luăm de acolo.

Sursa mea de energie este reprezentată de oamenii din jurul meu. Sunt o persoană sociabilă, îmi place să îmi petrec timpul cu oameni faini, deosebiți de mine, de la care pot învăța lucruri noi. De asemenea, am înțeles că sportul îmi aduce o satisfacție deosebită, de aceea nu refuz niciodată o plimbare cu bicicleta cu familia, un maraton sau mersul la sală.

Ce inseamnă pentru tine să îți dai și timp pentru ține?

Sunt una din acele persoane care face ceea ce îi place, de aceea nu mă supăr dacă deschid laptopul în weekend pentru că mai am ceva de făcut sau dacă stau 4 ore la salon. Sunt recunoscătoare pentru ceea ce mi se înțâmplă și mă bucur la fel de mult indiferent dacă stau cu prietenii, dacă citesc o carte sau dacă mă duc la sală. Duminică trecută m-am trezit cu bucurie la 06.30 ca să mă particip la un maraton de 10 km, deci….asa sunt eu.