Nu știu voi cum sunteți, dar eu parcă am trecut în ultimul an prin storcătorul de suflete, prin caruselul de emoții și griji, prin întuneric și umbre, cum rareori în viață am avut parte, prin treziri și scormoniri în sufletul meu, pe care pe vremuri mi-l credeam atât de așezat! Pandemie sau schimbare de 40 de ani, nici nu mai contează ce a fost, da sigur mi-am dorit să mai găsesc un drum nou către fericire, așa că am făcut ce mă pricep eu cel mai bine să fac. Am citit și tot citit, am fost cuminte pe la terapeuta mea pricepută, am făcut niște curățenie în viață și am tot căutat drumul către lumină, cu ochii cât mai larg deschiși, ferindu-mă cât am putut de tehnica mea favorită de fugă de realitate -, iluzia!

Dacă te apuci ca mine să cauți să înveți despre fericire sau mai bine zis, despre starea de bine, o să găsești până la urmă cam aceleași ingrediente îmbrăcate doar în haine diferite, mai peste tot. Dacă te duci către cărți sau oameni care și-au găsit bucuria de viață pe calea sprituală, o să primești niște răspunsuri de acest gen. Dacă te duci la terapie și o să citești cărți de psihologie, o să primești alte soluții. Dacă vorbești cu cei care și-au făcut din fericire un obiect de studiu, o să primești un amestec de soluții din toate domeniile.

Deci până la urmă cumva toată lumea are dreptate, mai ales când îți recomandă să îți găsești calea TA către fericire . Deci caută Monica prin toate cărțile și conferințele tale, că tot la tine ajungi, tot în tine scormonești după lumină, după idei, după resurse care să te ajute să îți readuci zâmbetul pe buze, zi de zi, ca să fii și un exemplu bun pentru copila ta adolescentă!

Și pentru că am învățat până la vârsta asta că orice poți face în viață mai bine, dacă îți faci un plan, m-am gândit să încep prin a face o listă cu ce am învățat din cărți și de la oameni mai pricepuți în treaba asta cu trăitul mai bine în pielea ta. Lista poate mă ajută și poate vă este și vouă de folos, că tot este început de primăvară, deci moment numai bun de primeneală.

Ingrediente ale stării de bine

1. Ne place sau nu ne place, o bună bucată din starea asta de bine, la care visăm toți este ocupată de relații. Relațiile de cuplu tronează la loc de cinste și cred că așa se și explică succesul Tinder sau alte canale on-line, care se străduiesc să înlocuiască cât de cât libertatea îngrădită de a te întâlni în lumea reală cu oameni de vârsta ta. Aici este multă durere și iluzie pentru generația mea, lovită sau nu de zgâlțâiala unui divorț și de realitatea unei lumi în care circulă liber suflete sfărâmate. Dar poate asta este și provocarea omului modern, de a găși noi soluții, mai conștiente, în construirea unor relații, cu ochii ceva mai deschiși, cu lecțiile învățate.

Dar relațiile înseamnă pentru mine relațiile cu toți oamenii din viață mea, și fiecare are locul lui, valoarea pe care eu i-o dau sau nu. Despre acest subiect sigur o să mă mai vedeți scriind, căci este zona mea de interes maxim. Sunt un om care iubește oamenii, care nu ar putea trăi singur pe o insulă, cred că nici 30 de zile. Vă dați seama că pandemia a fost pentru una ca mine o adevărată provocare. Și este încă.

2. După relații, despre care învățăm din păcate atât de puțin în copilărie și de la școală, și atât de mult din experiențe dureroase, starea de bine este legată și de confort. Domnul confort este și personajul pozitiv și cel negativ în viața noastră. Am învățat asta pe pielea mea, și din mult prea multe cărți care mai rău m-au amețit de cap, pe acest subiect. Dacă citești cărți care au obiectivul să te facă să muncești mai mult, să te urci cât mai sus pe scara socială, să devii un individ cât mai valoros din punct de vedere economic, o să alergi după cât mai mult confort și e posibil ca pe drum să uiți pentru ce ai plecat. Dacă reușești să te ții cu ochii deschiși și să menții echilibrul între acel confort care îți dă libertatea de a nu consuma prea multă energie pentru grija nevoilor elementare de viață – hrană, casă, sănătate, relaxare etc. – atunci ai chiar șansa să faci din confort o altă bucățică din puzzle-ul care duce la fericirea la care visezi. Aici pot să spun ce am văzut tot pe pielea mea, că prea mult confort te anesteziază uneori și te face să rămâi în relații altfel toxice, de orice fel.

Deci ne place sau nu ne place din rețeta stării de bine face parte aspectul material, confortul în care trăim sau nu. Aici este și nuanța dată de definiția confortului pentru fiecare.

3. Scopul în viață pe care mulți îl legăm de partea noastră profesională este și el un jucător important la masa fericirii. Aici discuția este lungă și sigur eu am scormonit în ani și în cărțile sau teoriile, care vorbesc despre fericirea de a fi pur și simplu, fără scop și fără intenții prea pamântene, și în cele care vorbesc despre fericirea de a ajuta pe alții și a face din asta un scop care te hrănește, și în alte zeci de variante ale teoriilor despre scop în viață. Subiectul este atât de omenesc că nu cred că are cineva cu adevărat o soluție magică. Cred că aici e mult despre vârstă și nivelul de conștiință ale fiecăruia, dar sigur ingredientul acesta poate cântări greu în găsirea fericirii în viață.

4. Și ca să fiu și mai concretă starea de bine, la mine cel puțin, are multă legătură și cu Soarele, cu Marea, cu florile, cu natura, cu viața care vibrează în jur, cerul albastru, lumina, sunetul de grauri sau de păsări guralive de orice fel. Așa că atunci când vine primăvară pentru mine sigur cresc șansele să îmi găsesc fericirea mai ușor! Și dacă sunt pe minus prea mult după lunile de cenușiu și frig fac cure intensive de:

  • Răsărit și apus de soare;
  • Yoga
  • Mare
  • Zbor
  • Soare în orice formă 
  • Flori și copaci
  • Sport
  • Păsări vesele, pe care le caut,, dacă nu vin singure la mine 
  • Pădure, iarbă.
  • Oameni veseli  
  • Muzică

5. Și din ingredientele mele pentru stare de bine, recomandate și de specialiști cu convingere, face parte mișcarea, yoga, sportul în orice formă. Îmi număr pașii mai rău decât o adolescență, cu aplicația de pe telefon, îmi iau porția de yoga acasă de mai multe ori pe săptămâna și visez la zilele în care vremea va fi atât de bună încât să ieșim în parc la yoga cu Daiana, fac sport în casă cum m-a învățat pandemia, dar recunosc că visez să ies curând mai mult în parc la orice sport va vrea fața mea să facem împreună. Endorfinele vin garantat când fac mișcare și mai face bine sportul și la siluetă.

6. Și tot din lista lucrurilor care mie îmi aduc fericire este muzica.. Cât de tare mi-au lipsit concertele în ultimul an, dar cu câtă bucurie am revenit în sală la Opera Națională și recunosc că aștept cu mare interes și primele concerte rock în aer liber, că tare mă încarcă astfel de momente de bucurie.

Și acum că am înșirat aici atâtea ingrediente de fericire, mă întreb cum de nu ne iese mai ușor starea asta de bine și se simte în aer încă multă nefericire, de pandemie sau de prea multă iarnă, încă nu îmi este clar. Eu vă asigur că îmi fac un plan și mai clar de recuperare a stării de bine, acum că a venit și primăvara și îl voi mai garnisi cu niște zboruri de care îmi este dor, cu încă vreo câteva cărți, că nu mă pot lipsi de ele orice ar fi, cu niște băi de soare și de oameni, fie ei și cu mască.