De cand am dreptul la vot nu am ratat niciodata sansa de a-mi exercita acest drept. Cand era fata mea bebelus o luam cu mine si ii spuneam mereu cat de valoros este acest drept, cum sunt la ora aceasta inca milioane de femei pe planeta care nu pot face asta, cum au murit luptand pentru acest drept atat de multe femei. Doar de vreo 80 de ani in Romania femeile voteaza.

Cand aud replicile clasice pline de lehamite – Nu am chef sa merg la vot, caci si asa nu am cu cine vota si oricum ei fac ce vor! – ma apuca asa o tristete… Oare cand o sa reusim sa ne ridicam deasupra manipularilor ieftine, sa ne adunam toti oamenii care se manifesta ca adulti, sa nu mai lasam pe altii sa faca ce vor din orasele in care traim si in care platim taxe, din tara care se cocoseaza an de an sub luptele stupide ale unor oameni care au fost lasati la putere fix de lehamitea noastra?

Da, si eu am adesea dileme inainte de a merge la vot, imi este greu sa nu ma las influentata de mesajele mai mult sau mai putin persuasive, dar imi fac datoria si ma informez cat pot de mult, caut sa verific informatiile din cat mai multe surse si mereu am cum sa aleg varianta cea mai buna din ce este pe buletinul de vot.

Sunt de fiecare data insa satisfacuta de faptul ca nu am lasat sa decida altii pentru mine, caci nu cred ca mai am apoi dreptul de a ridica ochii, cu gandul la toate femeile de pe aceasta planeta care inca se lupta pentru dreptul lor de a-si decide soarta. A alege, a decide in cunostinta de cauza ce vrei pentru orasul tau, pentru tara ta, pentru soarta ta este un semn de maturitate. Stiu ca multi adulti din jurul meu se poarta ca niste copii si prefera sa isi ia jucariile sa plece suparati in casa, cand nu au puterea sa se lupte corect pentru dreptul lor. Dar daca alegem toti sa stam botosi cand avem in mana stampila de vot, sa nu ne asumam nicio schimbare, sa ne complacem in lehamite si sila, asa cum este in interesul celor care isi vantura puterea an de an, sigur nu o sa ajungem sa vedem ceva mai multa bunastare si civilizatie in “cetate”.

Asadar mai avem putin timp sa ne documentam, sa analizam, sa ne asumam. Apoi ne vedem la vot, cu speranta ca vom trai intr-o capitala mai curata si mai civilizata, in urmatorii 4 ani.