Imi aduc aminte cum am cunoscut-o pe Raluca Chisu, acum aproape 10 ani. Am povestit cred ore intregi despre visul sau de a aduce si in Romania ce vazuse in alte tari, un proiect care insemna miscare sanatoasa pentru copii, inca de la nastere. Eu visam deja de ceva ani la intreceri sportive cu familii, cu copii si parinti, care impreuna se bucura de sport si ne-am lipit ca marca de scrisoare. De atunci am facut atatea proiecte frumoase impreuna, am crescut atatea idei frumoase si am invatat alaturi de zeci de mii de copii si parinti, cum sa ne traim viata mai sanatos, ca nici nu ma mira cum nici COVID 19 nu a reusit sa ne reduca la tacere. 🙂

Ce s-a intamplat cu visul acela de la inceput? Ce pasi ai facut in acesti ani?

Visul s-a schimbat in timp si in primul rand am pus accent nu pe ce sa aduc in Romania, ci pe ce exista in Romania si se poate folosi in folosul romanilor, al comunitatii. Si punand accent pe comunitate si pe a face bine am implementat multe proiecte, multe programe care in timp au schimbat mentalitati. Acest lucru este aportul meu la lumea in care traiesc, este ce doresc sa ofer eu inapoi oamenilor din jurul meu. Am investit foarte mult timp si resurse in programe de profilaxie si educatie pentru o viata sanatoasa, am conceput obligativitatea de a acorda servicii de calitate in Centre de recuperare, care sa fie concepute doar pentru pediatrie, in mediul privat, am incurajat si promovat foarte mult meseria de kinetoterapeut, dand greutate acestei minunate profesii, prin proiectele in care am implicat terapeutii.

De unde pasiunea asta a ta pentru copii? 

Parintii mei sunt profesori, bunica mea a lucrat in pediatrie, Nasa mea a condus un spital… Chiar nu stiu de unde vine aceasta pasiune! 🙂

De ce oamenii te percep mai mult ca pe o doamna doctor calda si nu ca pe un economist, cum scrie pe diploma ta de facultate? 

Vai… asta e o intrebare tare sensibila. Perceptia asupra mea ca medic este una gresita, si asa cum spui tu… eu sunt economist si ador meseria pe care o am si pe care am invatat-o. Am descoperit aceasta meserie cand faceam practica in Frankfurt la Bursa de Marfuri, cu drag m-am specializat in timp in managementul sanitar si al serviciilor sociale. Eu sunt un iubitor de oameni si imi place foarte mult sa fiu apropare de oameni, de nevoile lor si sa incerc pe cat posibil sa vin inaintea nevoilor celor din jurul meu.

Care este motorul tau, care te-a facut sa cazi si sa te ridici de atatea ori in acesti 10 ani, in care ai facut din recuperarea pediatrica pentru copii, din KinetoBebe o sansa reala pentru cei mici si in Romania?

Motorul meu se hraneste cu pasiune si bucurie, si este alcatuit din oamenii din jurul meu. Imi place sa fac lucruri in care cred si de aceea lupt pentru ele pana la ultima picatura, imi place sa fiu consecventa in munca si sa port responsabilitatea a ceea ce realizez. Cred mult in ideea de viata sanatoasa a copiilor si stiu ca acest lucru impune si dezvoltarea motorie si cognitiva. Am crezut intotdeuna in KinetoBebe, in echipa, in parteneri si am stiut ca misiunea noastra este acel ”ceva” pe care dorim sa il schimbam in lume.

Pe langa munca ta, mai este un singur lucru care te face sa vorbesti cu entuziasm. Este Sibiul tau drag. Care este cea mai frumoasa amintire a ta din copilaria de la Sibiu? Ce are special Sibiul?

Sibiul meu este special pentru ca este parte din sufletul meu! Mare parte din el. Intotdeuna m-am regasit in Sibiu si in tot ce este el… in istoria lui, in arhitectura lui, in oamenii lui …si este unul dintre singurele locuri care… ma linistesc. Ma opresc din iuresul activitatii mele si pot sa imi reechilibrez planurile. Amintiri frumoase am enorm de multe din Sibiu… Sibiul este atat de frumos incat amintirile, prezentul si planurile de viitor legate de Sibiu, transforma totul in poveste!

Cum a fost cand ai fost nevoita sa dai Ardealul pe Bucuresti?

Am dat Bucurestiul pentru Frankfurt. Acolo terminam la finalul anilor ‘90 liceul si ma hotaram ce facultate voi alege. Am descoperit tainele economiei in timpul practicii facute in clasa a 11-a… si apoi mai tarziu pasiunea pentru managementul serviciilor si si mai tarziu a serviciilor medicale!

Ardealul nu l-am dat niciodata pe nimic. Nu cred ca poti sa iti dai leaganul, cultura, traditiile in care ai crescut… pe nimic. Cu drag ma retrag in Ardeal (din cand in cand) si ma regasesc in valorile lui. Bunatatea simpla si profunda, curatenia, onestitatea toate sunt valori ale fiintei mele si radacinile lor sunt in locurile unde sunt si radacinile mele.

Te gandesti sa faci si in Sibiu un centru de kinetoterapie pentru copii?

Au fost ganduri in acest sens…dar nu s-a concretizat nimic…pentru moment. Dar nu se stie ce aduce clipa….

Care este cel mai curajos gand al tau despre viitor?

Doresc sa las ceva valoros in urma muncii mele, in urma muncii Asociatiei KinetoBebe. Nu imi propun sa cresc, sa ma dezvolt sau alte planuri pur comerciale, ci imi propun sa fac lucruri de impact, proiecte care sa lase in urma mult bine si mai ales sa construiesc mai departe doar conform valorilor mele. Ma intrebi… ce e curajos la acest lucru? Cred ca este foarte curajos sa te lasi ghidat doar de valorile tale si de lucrurile care te pasioneaza.

Ti s-au schimbat planurile in cele 2 luni de izolare?

Nu mi s-au schimbat planurile, nu m-am reinventat, nu am avut revelatii. NU. Martie si Aprilie au fost luni in care am invat, am testat, am elaborate proiecte, am facut planuri si le-am realizat. Au fost doua luni pline, in care am incercat sa nu pierd o clipa din ele, sa nu pierd o ocazie din ce am de facut!

Spune-mi cel putin 5 lucruri bune cu care ai ramas din perioada aceasta de criza mondiala?

Mi-am petrecut foarte mult timp alaturi de familie, de prieteni (telefonic), de echipa mult cu sufletul.  Am invatat foarte mult in aceasta perioada, am avut ocazia sa particip la multe cursuri , webinarii… Acest lucru a fost senzational! Este poate ciudat ce spun, dar ma bucur ca am trait si aceasta experienta, ca am reusit sa facem planuri chiar si in aceasta perioada si sa le realizam impreuna!!!!

Nu stim cand o sa putem face o noua editie a Crosurilor pentru parinti si copii – Campionii sanatatii. Dar, ce visezi sa facem poate in toamna la intalnirea mult asteptata cu fetitele Irinuca si sutele de copii si parinti, care alearga legati de mana?

Clar, proiectele noastre se vor schimba pentru viitor… vor lipsi Crosurile, Clinica Sociala, Conferintele… Ne vor lipsi activitatile desfasurate fizic in mijlocul copiilor! Asa ca daca vorbim de planuri de viitor sper doar ca din toamna sa putem sa daruim copiilor evenimente senzationale  de sport si sanantate, sa ne bucuram de noi, in forma off-line!

Ce crezi ca nu o sa te mai sperie la fel de tare in viitor?

Nu cred ca m-a ajutat aceasta perioada sa spun ca nu o sa imi mai fie frica de ceva anume… Cred ca este important sa iti gasesti resursele necesare pentru a trece peste frica si panica. Oricare ar fi motvul.

Ce vrei sa faci mai mult si mai bine dupa ce vom iesi din izolare?

Doresc sa gasesc solutii mai rapide pentru ducerea la bun sfarsit a planurilor mele. Nu se stie niciodata…. 🙂

Ce iti doresti sa vezi ca se schimba in bine, dupa primavara anului 2020?

Cred ca am devenit mult mai rezilienta si muuuult mai stapana pe mine…

ReplyForward