Este prima oara, in multi ani de presa si de parinteala, cand vad luminita de la capatul tunelului, cand cred ca avem o sansa reala ca scoala din Romania sa se schimbe masiv, chiar in timpul vietii mele! Dupa ce am vazut rezultatele studiului Super Teach la care au raspuns peste 3.000 de parinti din aproape toata tara, dupa ce am ascultat oameni cu adevarat vizionari in domeniul educatiei, vad tot mai clar cum o criza mondiala poate sa aduca un mare pas inainte intr-un domeniu in care Romania parea intepenita pentru inca 50 de ani, deci nici macar copilul copilului meu nu avea mari sanse de schimbare.

Sa pornim de la experienta mea de izolare acasa cu un copil in clasa a VI-a. De la inceput ea avut parte de suport online, interactiune, dialog, predare efectiva si interactiva alaturi de vreo 4 profesori, din 15. Credeti ca procentul s-a schimbat dupa ce Ministerul Educatiei a schimbat tonul si a trecut de la rugamintea de a face scoala on-line, la ordine ceva mai clare? Da, dar nu in sensul la care va ganditi. Tot 4 au ramas profesorii implicati si grijulii cu copiii prezenti on-line, restul trimitand teme peste teme copiilor si atat.

La inceput, noi parintii am mai comentat pe Whats App, unde este doar doamna diriginta pusa in ingrata pozitie de a da explicatii si teme in numele colegilor ei. Apoi ne-a trecut avantul si nici macar in privat nu ne-am mai pus mintea cu acei profesori, care intre timp primeau salariul integral si nu pareau cu nimic schimbati de criza data de COVID 19.

Eu am simtit nevoia sa laud implicarea oricarui profesor, buna intentie macar, caci era evident ca nimeni nu avea de unde sa stie cum poate preda on-line inainte de criza. Apoi incerc sa imi sustin cat pot copilul in procesul de invatare, mai ales acolo unde dezastrul era deja vizibil si nu incepuse acum cu izolarea, ci de pe vremea cand statea cate 7 ore la scoala si imi venea acasa cu carti de sute de pagini citite sub banca. Mereu ma intrebam si o intrebam, daca i se pare chiar atat de neinteresanta ora X sau Y de prefera sa stea cocosata sub banca sa citeasca romane. Si nu ma interesa ce gen de materie este, caci pentru mine fiecare materie are importanta ei si poate fi o bucatica din evolutia copilului meu.

Acestea fiind spuse va dati seama ca am cascat ochii mari cand am auzit rezultatele studiului Super Teach. Am vazut ca peste 70% dintre parintii din Romania ar vota pentru digitalizarea scolii romanesti, cu alte cuvinte au vazut in sfarsit ca ce avem noi la scoala cu banci ingramadite si copii plictisiti este un fel de caruta de pe vremea lui Ion Creanga, care acum, poate deveni avion, peste noapte!

Rezultatele sondajului Vocea SuperTeach@Parinti arata ca parintii din Romania doresc implementarea instrumentelor digitale si dupa ce copiii vor reveni la scoala. 71% dintre parinti sunt de parere ca sistemul educational trebuie sa fie pregatit din punct de vedere digital pentru situatiile exceptionale (ninsori masive, epidemii). Totodata, 50% dintre parintii considera ca instrumentele online ar trebui folosite de-acum inainte si in coordonarea lucrului in echipa pentru realizarea proiectelor, in timp ce 35% afirma ca predarea online ar trebui introdusa in totalitate in procesul educational.

Si in plus, daca luam in calcul si declaratia unuia dintre fondatorii Super Teach, Felix Tataru care vorbeste despre Romania care are acces la internet cum nici nemtii nu viseaza ma gandesc ca e cazul sa punem umarul si mai tare la schimbare:

“Sunt 3 milioane de copii în Romania. Cei cu inechitate sociala, respectiv cei care nu au acces la tehnologie, sunt in numar de 300.000, adica 10%. Romania se afla pe locul 1 in Europa cand vine vorba de viteza internetului. Cred ca e important sa vedem ce putem face cu ce avem. In acest moment, 90% dintre copii au acces la tehnologie si aproape jumatate dintre ei nu au intrat la orele online pana nu le-a impus Ministerul. Aici au fost implicati atat profesorii, cat si parintii si elevii. Vorbind de acesti 10% care au ramas fara acces, eu nu cred ca e nevoie de mai mult de 2-3 luni pentru ca lucrurile sa se rezolve. Imi bazez aceasta afirmatie pe faptul ca deja am vazut o serie de initiative in acest sens. Sunt multe companii care ajută cu tehnologie, atat hardware, cat si software. Am vazut o stire referitoare la primarul din Resita, care a oferit 600 de tablete. Daca multiplicam asta si ne gandim ca mediul de afaceri, ONG-urile, toata societatea romaneasca va contribui – nu doar ministerul –  schimbarea nu are cum sa nu aiba loc.”, spune Felix Tataru.

Cu aceste cifre in fata, cu ce mai stiu din surse directe de la Ministerul Educatiei sau din zona societatii civile, m-a lovit speranta de data aceasta. Cum zicea Adina Nica, pandemia aceasta ne-a fortat pe toti sa ne depasim o bariera psihologica in raport cu utilitatea tehnologiei si sincer, eu nu cred ca mai exista cale de intoarcere. Odata ce gusti din partea plina a paharului, prost sa fii sa te uiti iar doar la cea goala.

Dar pentru a transforma aceste revelatii in realitatea copiilor inca din septembrie 2020 este nevoie de ceva esential!

Sa tragem toti in aceasta directie buna, sa schimbam cu totii caruta pe avion, astfel incat copiii nostri sa zboare chiar departe! Si toti putem ajuta. Daca suntem parinti, sa ne facem vocea auzita clar, la scoala si oriunde, daca suntem activi in organizatii sa ajutam cu ce putem, daca suntem ziaristi sa mutam lumina pe solutii nu pe probleme si pe vaitaturi inutile (sau chiar cu rele intentii).

Sa vedem maine ce inseamna mentalitatea deschisa la noua conferinta propusa de Super Teach si la care accesul este gratuit.