Acum, cand sunt departe de oameni si inchisa in casa, vad mai clar, ceva ce pana acum doar simteam. Si nu pot sa imi tin gura…
Sunt prea multi oameni, care se vor de fier!
Nu stiu statistic daca sunt mai multi decat cei care se arunca la sol la cea mai mica provocare, dar eu am vazut, mai ales printre femei astfel de oameni, care se vor si se cred de otel. Sunt acele femei care plang doar pe furis, care sunt mandre ca sunt puternice, carora li se zice zilnic ca sunt tari, ca se descurca, ca sunt admirate pentru rezistenta lor. Si da, adesea starnesc admiratie si sunt modele pentru unele dintre noi. Si pentru mine multe sunt modele! Dar oare ele pana cand o sa reziste? Dar oare viata este despre a rezista?
Din pacate am vazut deja prea multe astfel de femei, care dupa o viata de #rezist sunt trantite fatal direct la pamant. Cele pe care le-am cunoscut eu au pierdut uneori totul, au pierdut familia, au pierdut sanatatea si chiar viata. Si ma intrebam mereu cum poate un om de fier sa cada atat de rau si sa se crape in mii de bucati?
Am aflat zilele trecute la un workshop fain sustinut de psiholoaga Oana Mihalcea (la invitatia Roxanei Burnei) despre o teorie revelatoare pentru mine.

Oana Mihalcea ne-a povestit despre teoria lui NASSIM NICHOLAS TALEB, care imparte oamenii in mai multe tipologii:
Fragilul: imagineaza-ti ca vrei sa trimiti cadou un vas de portelan cuiva drag, prin curier. Iti vei lua toate masurile posibile pentru ca acesta sa ajunga intreg la destinatie. Si totusi nu vei putea controla orice factor care poate reprezenta un soc, ce poate sa il distruga. Fragilul poate ceda usor in fata aleatorului, a incertitudinii, a dezordinii, a erorilor si a factorilor de stres.
Robustul: este tigaia din fonta pe care o trimiti prin colet si care nu se va schimba in urma socurilor. Robustul rezista in fata stresului ramanand la fel. Cand vine vorba de intamplari aleatorii, calitatea de robust nu este suficient de buna. Pe termen lung, totul se naruie la cea mai mica vulnerabilitate, data fiind cruzimea timpului. Pentru ca o crapatura sa nu sfarseasca prin a te zdrobi, ai nevoie de o robustete perfecta. Si PERFECTIUNEA nu exista, deci…
Antifragilul: este cel care trage foloase de pe urma socurilor, infloreste si creste cand este expus la volatilitate, la aleatoriu, dezordine si factori de stres. Antifragilul devine mai bun in urma acestor experiente. Antifragilitatea are proprietatea de a ne permite sa facem fata necunoscutului. Aceasta proprietate se afla in spatele tuturor lucrurilor care s-au schimbat pe parcursul timpului.
Intrebarea mea este foarte simpla. Tu ce vrei sa fii?
Cati dintre oamenii de pe pamant sunt ANTIFRAGILI?
Cati dintre noi vom invata si ne vom transforma major, ca urmare a crizei COVID 19?
Aleg sa sper intr-o lume mai buna si sa investesc energie in schimbarea si flexibilitatea mea, caci prefer sa fiu mai repede flexibila, decat sa #rezist!
Voi ce preferati sa fiti?